جوان آنلاین: وزیر خارجه امریکا گفت که واشینگتن یک قطعنامه تاریخی را برای پایان دادن به درگیری در اوکراین روز دوشنبه به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه میکند و از اعضای این نهاد بینالمللی خواست با این قطعنامه موافقت کرده و به جنگ پایان دهند. طرحی که جزئیات آن مورد پسند غربیها نیست و شاید اولین بار در اقدامی بیسابقه در مسیر موازی با واشینگتن قدم بردارند.
درحالی که مقامات اوکراین و اروپا از جزئیات توافق امریکا با روسیه نگران و دنبال شفافسازی در این باره هستند، دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا حتی پیشنویس قطعنامه پایان جنگ در اوکراین را هم نوشته است. مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا روز شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دونالد ترامپ به پایان دادن به جنگ اوکراین متعهد است. ایالات متحده روز دوشنبه قطعنامهای ساده و تاریخی را به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه میکند و از همه کشورهای عضو میخواهیم که از آن حمایت کنند تا مسیر صلح هموار شود.» به گزارش ریانووستی، وزارت خارجه امریکا نیز در بیانیهای اعلام کرد، این قطعنامه با دیدگاه ترامپ مطابقت دارد که سازمان ملل باید به هدف اساسی خود مندرج در منشور، یعنی حفظ صلح و امنیت بینالمللی، از جمله از طریق حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات بازگردد.
منابع دیپلماتیک نیز گزارش کردند، امریکا در قطعنامه پیشنهادی خود که به سازمان ملل ارائه میکند هرگونه اشاره به اراضی اوکراین تحت کنترل روسیه را حذف کرده است. در پیشنویس اوکراین و متحدانش بر ضرورت دو برابر کردن تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ در سال جاری میلادی تأکید و به یکسری ابتکارعملها برای این مسئله و همچنین مقصر دانستن روسیه در آغاز این جنگ و تعهد به یکپارچگی سرزمینی اوکراین اشاره شده است. در این پیشنویس همچنین بر درخواستهای قبلی مجمع عمومی برای خروج فوری و بیقید و شرط نیروهای روسی از اوکراین تأکید شده است.
این قطعنامه پیشنهادی امریکا به نظر برخلاف پیشنویس ارائه شده توسط کییف و متحدان اروپاییاش است که ترامپ به دنبال به حاشیه کشاندن آنها از مذاکرات درباره آینده اوکراین است. روسیه نیز به پیشنویس قطعنامه امریکا واکنش نشان داده و خواستار اصلاحاتی شده است که به ریشههای اصلی درگیری پرداخته شود. این درخواست میتواند به پیچیدگیهای بیشتری در مذاکرات منجر شود.
با این اوصاف، در صورت موافقت همه اعضای سازمان ملل با قطعنامه امریکا جنگ اوکراین در آستانه ورود به چهارمین سال خود متوقف خواهد شد. هرچند ممکن است برخی کشورهای اروپایی که توافق دوجانبه ترامپ با روسیه را برنمیتابند با این قطعنامه مخالفت کنند، اما آنچه مسلم است، اینکه ترامپ عزم خود را جزم کرده به جنگ اوکراین پایان دهد، چه اروپاییها بخواهند چه نخواهند. با توجه به این اختلافات، پیشبینی نتیجه نهایی این قطعنامه دشوار است، اما با این حال، این وضعیت میتواند به تضعیف جبهه متحد غرب در حمایت از اوکراین منجر شود و بر روابط دیپلماتیک میان ایالات متحده، اروپا و اوکراین تأثیرگذار باشد.
دونالد ترامپ نیز جمعه شب گفت: «رئیسجمهور پوتین و رئیسجمهور زلنسکی باید با یکدیگر صحبت کنند. میدانید چرا؟ چون ما میخواهیم به کشتار میلیونها نفر پایان دهیم.» ترامپ همچنین در مصاحبه با فاکسنیوز حضور زلنسکی در مذاکرات را کماهمیت دانست و گفت: «سه سال است که او در حال مذاکره است، اما هیچ اتفاقی نیفتاده است. بنابراین، فکر نمیکنم که حضور او در مذاکرات چندان ضروری باشد.» همزمان با ارائه پیشنویس قطعنامه به سازمان ملل، ترامپ اعلام کرد که ارسال سلاح به اوکراین در حال جنگ با روسیه را تعلیق کرده است. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین هم بعد از تعلیق صادرات سلاح از امریکا به کشورش اعلام کرد که کار روی پیشنویس توافق بین واشینگتن و کییف که به موجب آن، معادن اوکراین در اختیار امریکاییها قرار خواهد گرفت، در حال انجام است.